TV och digital-tv modeller

Om du köpte en tv mellan slutet av 1960-talet och 2000-talet var det förmodligen ett katodstrålerör tv. Varje CRT-uppsättning har ett vakuumrör med elektronkanoner som strålar röda, gröna och blå elektroner på en fosforskärm. Strålarna skannar den mörka skärmen och bygger upp tusentals röda gröna eller blåa prickar för att skapa bild.

Tekniken dominerades i tre fjärdedelar av ett sekel – CRT-TV-apparater går tillbaka till 1930-talet. Och det var först 2007 att försäljningen av de smalare, mer mångsidiga LCD-enheterna övertog försäljningen av CRT-apparater. Mer om TV-utveckling.

TV-apparater från 90-talet

När det nya millenniet startade

Började kabelföretag testsändningar av videotjänster som förändrade hur vi människor tittar på tv. Bland dessa: video on demand, abonnemangs video på begäran och interaktiv TV. Branschen gick försiktigt i dessa banor, eftersom kostnaden för att uppgradera kundens utrustning. För bättre kompatibilitet med dessa tjänster var väsentlig och krävde nya affärsmodeller som var både expansiva och dyra.

Platt skärmarna började dyka upp i slutet av 1990-talet. Deras omedelbara fördel över CRT var utrymme. De var också lättare, så skulle kunna monteras på en vägg och kom i större skärmstorlekar. Men valet mellan CRT och plattskärm var inte okomplicerat. I början av 2000-talet hade du valet av två platta teknologier: LCD eller Plasma.

LCD-paneler har bakgrundsbelysning gjorda av CCFL-lampor, som lyser genom ett polariserande filter och en matris av färgvätskekolvceller. Varje cell låter i en annan mängd färg skapa en bild.

Plasma tv-skärmar

Består av tusentals celler mellan glaspaneler. Var och en av cellerna (eller pixlarna) håller en gas och när en elektrisk laddning passerar genom en reaktion uppstår. Och rött, grönt eller blått ljus sänds beroende på strömmen.

Plasma tv hade överlägsna svarta nivåer, kontrast, bättre betraktningsvinklar och höga uppdaterings hastigheter (vilket innebär mindre suddighet med snabb rörelse). Men de var mindre energieffektiva än LCD, och när priset på LCD-apparater sjönk. Så blev de så småningom en ökande i popularitet av LCD- och LED-teknik. I 2014 avbröt Panasonic och andra tillverkare plasmaskärmar.

Kabeloperatörer med uppgraderad tvåvägsanläggning har bevittnat dramatisk tillväxt i ”bredband” -data. Kabel har snabbt blivit den teknik som valts för sådana tjänster, som sträcker sig över rivaliserande teknologier. Såsom DSL-tjänsten (digital subscriber line), som erbjuds av telefonföretag. Anmälan till höghastighetsbredband via kabelmodem hade ökat markant 2002.

Digitalboxar som började bli norm i hemmen i mitten av 1990-talet. Visade sig vara effektiva för att ta emot lanseringen av många av de nya videotjänsterna. I allmänhet kommer dock dyrare teknik fortfarande att krävas för kabel. För att börja leverans av framsteg som högupplösta tv-tjänster, som sakta introduceras av luften sändningsstationer samt av kabelnät.

Lanseringen av digital-tv

förvandlade hur vi tittar på TV och var förmodligen den mest betydande tekniska utvecklingen nyligen. Från 2008 till slutet av 2012 bytte hela landet från analoga till digitala apparater. Några 160 sändarplatser uppgraderades, eftersom den analoga signalen släcktes ner och de digitala sändningarna ökade. Så att 2 miljoner människor kunde få digital TV.

För de tittare som ville se digital TV var tvungna att köpa en digital uppsättning. Eller köpa en digital box om din TV inte var digital förberedd. Efter flera år med bara två kanaler, för majoriteten var detta deras första erfarenhet. Av flerkanals tv utan kostnaden för en satellit-tv prenumeration. Digital TV medförde andra fördelar som en elektronisk programguide på skärmen, förbättrad inspelning av hårddiskar, textning, digitalradio och interaktiva tjänster.

Den digitala tv-övergången tog fart början av 2003, då stora vinster gjordes. Vid utplacering av HD-video, video-on-demand (VOD), digital kabel och andra avancerade tjänster. Konkurrenskraftig digital telefontjänst uppnådde fart som kabel införde Voice over Internet Protocol (VoIP) telefontjänster. I början av 2006 räknade kabelföretag totalt cirka 5 miljoner telefonkunder, representerande VoIP-kunder och kunder för traditionell kretskopplad telefontjänst.